THE EFFECT OF COFFEE PULP BOKASHI AND LOCAL MICROORGANISMS OF STALE RICE ON THE GROWTH OF ARABICA COFFEE (COFFEA ARABICA L) SEEDLINGS

Article History

Submited : February 2, 2022
Published : February 21, 2022

This study aims to determine the effect of coffee pulp bokashi and stale rice local microorganisms on the growth of Arabica coffee plant seedlings. This study used a factorial experiment, which tested two factors; namely bokashi coffee fruit skin in 5 dose levels, each: without treatment, 100 g/plant, 200 g/plant; 300 g/plant, and 400 g/plant; and local microorganisms of stale rice in 3 concentration levels, respectively: without treatment; 100 ml/L water; and 200 ml/L of water.  The study results concluded that: Bokashi of coffee fruit skin at a dose of 400 g/plant had a good effect on plant height, the number of leaves, stem diameter, leaf area, root volume, plant dry weight, and net assimilation rate on arabica coffee plant seeds. Local microorganisms of stale rice with a concentration of 200 ml /L of water have a good effect on plant height, stem diameter, leaf area, number of leaves, plant dry weight, and net assimilation rate on arabica coffee seedlings. There was no interaction between the coffee fruit skin bokashi and stale rice local microorganisms on the coffee plant seeds.

Arimbawa I Wayan Pasek, 2016. Dasar-Dasar Agronomi. Bahan Ajar. Program Studi Agroekoteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Udayana, Denpasar Bali.

BSN, 2004. Spesifikasi Kompos Dari Sampah Organik. Standar Nasional Indonesia SNI 19-7030-2004, Badan Standardisasi Nasional

Dinas Pertanian Kabupaten Tana Toraja, 2021. Statistik Perkebunan Tahun 2020.

Gomies L., H. Rehatta, dan J. Nandissa, 2012. Pengaruh Pupuk Organik Cair RI1 Tterhadap Pertumbuhban dan Produksi Tanaman Kubis Bunga (Brassica oleracea var. botrytis L). Program Studi Agroekoteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura. Jurnal Agrologia, Vol. 1, No. 1, April 2012.

Haryadi Dede, Husna Yetti, Sri Yoseva, 2015. Pengaruh Pemberian Beberapa Jenis Pupuk Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Kailan (Brassica alboglabra L.). Jom Faperta Vol.2No. 2 Oktober 2015
Hindersah Reginawanti, Marthin Kalay, Abraham Talahaturuson,Yansen Lakburlawa, 2018. Bakteri Pemfiksasi Nitrogen Acetobacter Sebagai Pupuk Hayati Dan Pengendali Penyakit Pada Ttanaman Kacang Panjang. AGRIC Jurnal Ilmu Pertanian Vol. 30, No. 1, Juli 2018

Julita Sarmi, Hercules Gultom dan Mardaleni, 2013. Pengaruh Pemberian Mikro Organisme Lokal (MOL) Nasi dan Hormon Tanaman Unggul Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Cabai (Capsicum annum L.). Jurnal Dinamika Pertanian. Vol. XXVIII (3) :

Melisa, 2018. Studi Pemanfaatan Limbah Kulit Kopi Toraja Sebagai Bahan Pembuatan Kompos. Universitas Hasanuddin Makasar.

Menas Tjionger’s, 2010. Memperbesar & Memperbanyak Umbi Bawang Merah. Indonesian Agriculture, Makassar.

Novita Elida, Anis Fathurrohman, dan Hendra Andiananta Pradana, 2018. Pemanfaatan Kompos Blok Limbah Kulit Kopi sebagai Media Tanam. Jurnal Agrotek Vol. 2 No. 2 September 2018.

Purwanto A. Putu, Sulis Maida, Mei K. Manullang, Nining T. Thamrin, 2018. Pengharuh Pemberian Mikroorganisme Lokal (MOL) terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Prosiding Seminar Nasional Vol. 4 No. 1. Universitas Cokroaminoto, Palopo Sulawesi Selatan.

Rahayu Sri, and F Tamtomo. (2017). “Efektivitas Mikro Organisme Lokal (Mol) Dalam Meningkatkan Kualitas Kompos, Produksi Dan Efisiensi Pemupukan N, P, K Pada Tanaman Ubi Jalar (Ipomoea Batatas L.).” Jurnal AGROSAINS13(2).

Rahmi Rahmi, 2014. Kajian Efektivitas Mikroba Azotobakter Sp. Ssebagai Pemicu Pertumbuhan Tanaman Kakao (Theobroma Cacao L.). Jurnal Galung Tropika. Vol 3, No 2 (2014)

Ramli, Dwi Zulfita, Mulyadi Safwan, 2013. Pengaruh Kompos Kulit Buah Kopi Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Petsai Pada Tanah Aluvial. Fakultas Pertanian Universitas Tanjungpura, Pontianak.

Saragih Meylin Kristina, 2019. Hubungan Luas Daun Dengan Laju Aassimilasi Bersih. Fakultas Pertanian Universitas Methodist Indonesia. Majalah Ilmiah Methodagro Volume 5, Nomor 1, Januari-Juni 2019.

Sriyundiyati Ni Putu, Supriadi, dan Siti Nuryanti, 2013. Pemanfaatam Nasi Basi sebagai Pupuk Organik Cair dan Aplikasinya untuk Pemupukan Tanaman Bunga Kertas Orange (Bougainvillea spectabilis). FKIP - Universitas Tadulako, Palu. Jurnal Akademika Kimia 2(4): 187-195, November 2013

Suryaningrum Ratih, Edi Purwanto, dan Sumiyat, 2016. Analisis Pertumbuhan Beberapa Varietas Kedelai pada Perbedaan Intensitas Cekaman Kekeringan. Agrosains 18(2): 33-37, 2016.

Suyanto Agus, dan Agnes Tutik Purwani Irianti, 2016. “Efektivitas Trichoderma Sp dan Mikro Organisme Lokal (Mol) Sebagai Dekomposer Dalam Meningkatkan Kualitas Pupuk Organik Alami Dari Beberapa Limbah Tanaman Pertanian.” Jurnal Agrosains12(2).
Tanan, A., & Arrang, A. (2022). THE EFFECT OF COFFEE PULP BOKASHI AND LOCAL MICROORGANISMS OF STALE RICE ON THE GROWTH OF ARABICA COFFEE (COFFEA ARABICA L) SEEDLINGS. AGROLAND The Agricultural Sciences Journal (e-Journal), 9(1), 11 - 20. https://doi.org/10.22487/agroland.v0i0.1157
Fulltext