FARMERS' DECISIONS IN TUMERIC SALES IN NGEPUNG, GRESIK REGENCY

Article History

Submited : October 25, 2022
Published : November 16, 2022

Local commodity-based farming needs to be developed by improving activities upstream to downstream of agricultural industries. Turmeric is one of the local commodities in Ngepung Village, Kedamean District, Gresik Regency. This commodity, which is widely used in food and beverage, and has health benefits, has not been cultivated intensively by some farmers in the area, mainly as a secondary commodity. The lack of access to information received caused the low willingness of the farmers to develop a turmeric business. However, some farmers have worked in small to medium-scale businesses because they can produce high production. This study analyzes the factors influencing farmers' decisions to sell turmeric. The analytical method used is binary logistic regression analysis. The results indicate that the price and production have a significant effect on farmers' decisions in selling turmeric. In contrast, the variables of distance to the market, age, education, and experience in turmeric farming have no significant effect.

Ahmad, W., Hasan, A., Abdullah, A., & Tarannum, T. 2010. Curcuma longa, Linn – A Review. Hippocratic Journal of Unani Medicine, 5(4), 179–190.
Apriliana, M.A. dan Mustadjab, M.M. (2016). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Keputusan Petani dalam Menggunakan Benih Hibrida pada Usahatani Jagung (Studi Kasus di Desa Patokpicis, Kecamatan Wajak, Kabupaten Malang). Jurnal Habitat, 27(1): 7-13.
Gozhali, I. 2011. Edisi Kelima. Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program IBM SPSS 19. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.
Hansson, S.O. (2005) Decision Theory: A Brief Introduction. Department of Philosophy and the History of Technology Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm.
Hapsari, H., Ronnie S.N., dan Yuni A. 2009. Pemanfaatan Pelayanan Informasi Pasar Oleh Petani dan Pedagang Kubis Bunga: Kasus Kecamatan Lembang, Kabupaten Bandung. Jurnal Sosiohumaniora. 11 (2): 154 – 167.
Hermanto, H. 2013. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Petani Dalam Penjualan Padi Ke Tengkulak Di Kecamatan Jatilawang Kabupaten Banyumas. Jurnal Agritech 15(2): 87-104.
Hosmer, D. W., & Lemeshow, S. 2000. Applied Logistic Regression. New York: John Wiley and Son.
Jonata, A. dan Fifian, P.S. 2017. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Petani Dalam Menjual Lada Hitam di Desa Karet Jaya Kecamatan Buay Pemaca Kabupaten Ogan Komering Ulu Selatan. Jurnal Agribisnis & Sosial Ekonomi Pertanian. JASEP, Vol. 3 No. 2. 7-15.
Krup, V., Prakash L, H., dan Harini, A. 2013. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine, 02(04), 1–4.
Labban, L. 2014. Medicinal and Pharmacological Properties of Turmeric (Curcuma longa): A Review. International Journal of Pharm Biomed Sci. 5(1):17-23
Listyana, N.H. 2018. Analisis Keterkaitan Produksi Kunyit di Indonesia dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhinya. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture. 33(2), 106-114, 2
Lubis, A. D. 2013. Analisis Faktor Yang Mempengaruhi Kinerja Ekspor Indonesia.
Malewa, C. 2008. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Preferensi Petani Dalam Menjual Hasil Pertaniannya (Studi Kasus Pada UD. Jaya Tani Tentena). Skripsi. Repository Universitas Sanata Dharma: Yogyakarta.
Muji, M. 2016. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penjualan Bumbu Masak Gunung Salju di Kecamatan Mutiara Kabupaten Pidie. Jurnal Agrisep. 17 (2): 56-65.
Nasution, R.K., Anwar D., dan Widyawati. 2020. Prospek Usaha Agroindustri Kunyit di Lamteu Kecamatan Seulimum Kabupaten Aceh Besar. Jurnal Agrisep, 21 (2) Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Syiah Kuala.
Pranoto, Y. Sapta. 2016. Faktor yang Mempengaruhi Keputusan Petani Terhadap Hasil Panen Lada Putih di Kecamatan Simpang Teritip Kabupaten Bangka Barat. Jurnal Agraris. 2 (1): 70-74.
Priono, 2010. Agribisnis Tanaman Obat
Kunyit dan Lengkuas. Innofarm: Jurnal Inovasi Pertanian 9 (2). Penerbit Fakultas Pertanian Universitas Slamet Riyadi, Surakarta.
Puspitaningsih D. 2020. Strategi Pengembangan Agribisnis Komoditas Kunyit Kuning di Kabupaten Gresik. e-Resipotory Universitas Wrjaya Kusuma Surabaya.
Salusu, J. 2015. Pengambilan Keputusan Strategik. Edisi Revisi. Penerbit: Jakarta Grasindo.
Sumantri, B., B.S. Priyono, dan M. Isronita. 2004. Analisis kelayakan finansial usahatani lada (Piper nigrum, L.) di Desa Kunduran Kecamatan Ulu Musi Kabupaten Lahat Sumatera Selatan. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Indonesia, 6 (1), 32–42.
Tjiptono, F. dan G. Chandra. 2012. Pemasaran Strategik, Edisi 2. Penerbit: Andi offset, Yogyakarta.
Widarjono, Agus. 2010. Analisis Statistika Multivariat Terapan. Edisi pertama. Yogyakarta: UPP STIM YKPN.
Wulandari, S., Sumaryo dan Rabiatul A. 2013. Keputusan Petani Padi dalam Memasarkan Produknya di Kabupaten Pringsewu. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis Universitas Lampung. 1(4): 343 – 350.
Yektiningsih, E., Handarista, P., & Amir, I. (2022). FARMERS’ DECISIONS IN TUMERIC SALES IN NGEPUNG, GRESIK REGENCY. AGROLAND The Agricultural Sciences Journal (e-Journal), 9(2), 81 - 88. https://doi.org/10.22487/agroland.v0i0.1474
Fulltext