FAKTOR-FAKTOR YANG MEMENGARUHI PERMINTAAN TAHU DI KECAMATAN PAMONA SELATAN KABUPATEN POSO

Article History

Submited : February 1, 2023
Published : February 1, 2023

Tofu is a popular and nutritionally balanced food, widely favored as a side dish among people. The aim of this study was to investigate the factors affecting the demand for tofu in Pamona Selatan Sub District of Poso District, focusing on the influence of tofu price, tempeh price, consumer income, the number of dependents in the consumer's family, and the age of the consumer.  The analysis revealed that, among the five variables examined, namely tofu price, tempeh price, consumer income, number of family dependents, and consumer age, only tofu price, the number of family dependents, and consumer age had a significant effect on the demand for tofu in Pamona Selatan sub-district, Poso Regency. On the other hand, the price of tempeh and consumer income did not show any significant effect on the demand for tofu in this region.  The R2 calculation indicated that approximately 69.1% of the variation in tofu demand in South Pamona District, Poso Regency, can be explained by the variables such as tofu price, tempeh price, the number of dependents in the consumer's family, and the age of the consumer. The remaining percentage is attributed to other variables that were not considered in this study.

Fahriza (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Tahu putih di kota Medan. Univrsitas Medan.

Meliani. 2014. Faktor-faktor yang mempengaruhi permintaan tempe di kelurahan Juramangu timur. Jakarta :Yayasan Bina Pustaka. 66-78

Srirande (2017). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Padi Sawah Di kelurahan Koya Kecamatan Tondano Selatan. Tondano Selatan: 237-242.

Frischa. (2019), Pembuatan Konsetrat Protein Pada Berbagai Rasio Terhadap Almunium Sulfat Pada Ampas Tahu. Palu: Universitas Tadulako.

Cahyadi. W. (2009). Analisis Aspek & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan Edisi Kedua. Jakarta: Bumi Aksara. Halaman 134.

Sugiyono. 2008. Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Bandung : ALFABETA.

Ghozali, Imam. 2006. Aplikasi Analisis Multivariate Dengan Program SPSS, Semarang: Badan Penerbit Undip

Pracoyo, A. 2006. Aspek Dasar Ekonomi Mikro. PT. Gramedia Widiasarana Indonesia. Jakarta

Setiadi, NJ. (2003). Perilaku Konsumen : Konsep dan Implikasi Untuk Strategi dan Penelitian Pemasaran. Jakarta : Kencana.

Fitriani. (2017), Faktor-faktor yang Mempengaruhi permintaan Tahu di Gampong Pante Gajah Kecamatan Peusangan Kabupatan Bireuen. (Studi kasus konsumen tahu pada Agroindustri Bapak Ari Gunawan ) Jurnal S. Pertanian 1 (1): 88-96

Hanif (2004). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Tempe di Kelurahan Jurang Mangu Timur, Pondok Aren, Tangerang Selatan. Jurnal Agribisnis8 Vol 1 (1): 45-58

Titin, A. 2011. “ Analisis Perilaku Konsumen Beras Organik Di Kabupaten Jember” Jurnal Social Ekonomi Pertanian/Agribisnis Jember. Vol.5 No 3 Hal 16.

Nurliana, Lamusa, 2018. Strategi Pengembangan Usaha Tahu Pada Industri Tahu Vividi Kota Palu. Jurnal Agrotekbis Vol 6(2) : 217-224
Lidyawati, I., Antara, M., & Laksmayani, M. K. (2023). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMENGARUHI PERMINTAAN TAHU DI KECAMATAN PAMONA SELATAN KABUPATEN POSO. AGROTEKBIS : JURNAL ILMU PERTANIAN (e-Journal), 11(1), 17 -. Retrieved from http://jurnal.faperta.untad.ac.id/index.php/agrotekbis/article/view/1589
Fulltext